Hele zalm op de grill “en papillotte”
Saumon entier en papillotte
Hele zalm op de grill “en papillotte”
Description
Wat een spektakel
Zalm is een geliefde vis onder de barbecueërs. “Al cartoccio” is een bereidingswijze die in Italië regelmatig wordt gebezigd, vooral met vis en pasta. De Franse keukenterm voor deze methode is “en papillotte”, het garen van een verpakt product met weinig vloeistof, in een omhulsel van bijvoorbeeld vetvrij papier of aluminiumfolie, waardoor er nauwelijks verlies van smaak, geur, vocht, vitaminen en mineralen optreedt. De techniek wordt zowel met een oven (bij een oventemperatuur van rond de 175 °C) als met een barbecue toegepast. Bij deze laatste wordt het product vaak onder de gloeiende as van de grill bedolven.
In principe kan dit gerecht natuurlijk met allerlei vissoorten worden bereid. Maar zo’n heel joekel van een zalm maakt wél indruk...:)
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
voor 6-12 personen
Keukengerei:
Instructies
-
Leg alle ingrediënten klaar. Maak een samenstelling van groentetjes naar eigen keuze. Lekker in combinatie met zalm zijn, bijvoorbeeld, venkel, courgette, wortel, bosui, ui, basilicum, verse knoflook, sperzieboon en dergelijke. Maak ook een bouquet garni van (in ieder geval) salie, laurier, rozemarijn en tijm.
-
- Maak de vis goed schoon met koud stromend water
- Dep hem een beetje droog
-
-
Snij de plakjes limoen en citroen.
-
Snij alle andere ingrediënten in handzame stukjes.
-
- Leg 2 lange stukken aluminiumfolie met de rand over elkaar heen
- Vouw deze rand enkele malen om, om de sluiting waterdicht te maken
- Giet een flinke scheut olijfolie op de folie
-
Leg de vis in de lengte op de stroken aluminiumfolie.
-
Leg de limoen, de citroen en het bouquet in de buikholte van de zalm.
-
Vul aan met de groenten. Laat de vis niet te bol worden: dat grilt niet fijn en de groenten worden niet gaar. Wat over is aan groenten kan aan de buitenkant mee in de papillotte.
-
Flink wat grof zeezout over de buitenkant…
-
…en binnenin.
-
- De rest van de groenten strooit u bovenop de zalm
- Uw zalm is klaar om tot papillotte te worden gevouwen
- Eventueel nog wat zouten
-
Vouw eerst de lange kanten naar elkaar.
-
- Vouw daarna de korte kanten dicht
- Omwikkel de vis een flink aantal keren tot u zeker weet dat hij hermetisch is afgesloten. Het vocht en de stoom mogen tijdens het roosteren niet ontsnappen.
-
-
Zorg voor een gloeiend hete barbecue.
-
- Leg de zalm op een rooster dat rechtstreeks op de hete kolen van uw houtskoolgrill is geplaatst
- Stoom de zalm 20 minuten aan beide zijden in zijn papillotte op de grill
-
Haal de papillotte van de grill en snij of knip hem voorzichtig open. Een onweerstaanbare lucht komt u tegemoet…
-
SERVEERTIP
Serveer de zalm in de papillotte. Als bijgerecht raden wij deze heerlijke risotto van visbouillon aan (risotto al brodo di pesce – klik hier voor het recept)