Gravad lax med potatissallad
Gravad lax is een Scandinavische lekkernij. Het is veel subtieler van smaak dan gerookte zalm en toch niet zo “vissig” als sashimi. De Scandinaviërs hebben gezorgd voor een mooie smaakbalans. Gravad lax (of gravlax - klik voor recept), hetgeen letterlijk “zalm uit een gat in de grond” betekent, is prima te combineren met mooie koude salades. Wij hebben hier gekozen voor een andere lekkernij uit het Noorden: aardappelsalade.
Gravlax wordt in Zweden vaak op een toastje als tussendoortje gegeten. Wij hebben er hier een mooi voorgerecht van gemaakt. Echt iets om eens te proberen met een feestdag, met kerst bijvoorbeeld. Veel werk is het zeker niet, wel moet u de boel goed plannen.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Gebruik een goed fileermes.
Maak een mooie moot gravlax volgens ons recept. Snij in mooie egale plakjes. Laat op kamertemperatuur komen.
Maak een Scandinavische aardappelsalade volgens dit recept. Leg de schijfjes in een cirkel met behulp van een garneerring.
Leg hier de stukjes gravad lax overheen.
Maak een mooie dressing van een paar druppels azijn, wat honing…
...en een scheutje room.
Laat wat dressing op de borden lekken en garneer af met een toefje dille. Klaar!
Tja. Een Akvavit is natuurlijk altijd op zijn plaats. Maar als we voor wijn willen gaan wordt het moeilijker. De smaken van dit gerecht zijn enorm subtiel en verdragen nauwelijks concurrentie. We doen toch een gooi – kijk eens naar Champagne, Grüner Veltliner, droge sherry, Sancerre, Vermentino, Chenin Blanc. Wellicht zit er iets tussen van uw gading.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!