Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot dezelfde familie als feta (Griekenland), sirene (Bulgarije), brynza (Rusland) en telemea (Roemenië). Beyaz peynir hoort gemaakt te worden van rauwe schapenmelk. Verse, zachte beyaz peynir in de vorm van een vierkant of rechthoekig blok wordt het meest verkocht. Beayz peynir wordt op brood gegeten, verwerkt in salades en nog veel meer. Voor onze meze hebben we gekozen voor een simpele variant.
Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. We laten er hier een paar zien. Klik op het gerechtje voor de recepten van de verschillende onderdelen.
Snij de kaas in dikke plakken.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!