Gemarineerde beyaz peynir
Gemarineerde beyaz peynir
Description
Dat is nog eens tafelen!
Beyaz peynir (letterlijk: witte kaas) is een Turkse kaas die behoort tot dezelfde familie als feta (Griekenland), sirene (Bulgarije), brynza (Rusland) en telemea (Roemenië). Beyaz peynir hoort gemaakt te worden van rauwe schapenmelk. Verse, zachte beyaz peynir in de vorm van een vierkant of rechthoekig blok wordt het meest verkocht. Beayz peynir wordt op brood gegeten, verwerkt in salades en nog veel meer. Voor onze meze hebben we gekozen voor een simpele variant.
Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. We laten er hier een paar zien. Klik op het gerechtje voor de recepten van de verschillende onderdelen.
Ingrediënten
Instructies
-
Snijden
Snij de kaas in dikke plakken.
-
Marineren
- Maak een mengsel van de olie en het citroensap.
- Dompel de kaasplakken onder in het mengsel en draai er een paar keer met de pepermolen overheen.
- Voeg het takje rozemarijn in zijn geheel toe.
- Dek strak af met keukenfolie.
- Laat 24 uur rusten op een koele plaats in de keuken, maar niet in koelkast.
-
Serveren
- Verwijder het takje rozemarijn.
- Vis de kaas uit de olie en leg de plakken op een bedje vers gehakte platte peterselie.
- Giet een beetje van de marinade (of een scheutje verse olijfolie) over de plakken. Klaar!