Grilled Rib Eye Steak
Wat is ribeye eigenlijk?
De rib-eyesteak. Fijn doorregen en daardoor uitermate mals. Rib-eye is een deel van de wervelkolom van het rund waar de grote borstribben aan zitten (zie afbeelding onder). Als we het bot eraan laten zitten en alleen maar inkorten, heet het de wishbone of cõte de boeuf of cõte á l’os. Laten we het bot lang, dan krijgt u van ons een Tomahawk steak.
Rib-eye is beroemd om dat kleine stukje intramusculair vet, verweven in de structuur van het vlees. Die, door Moeder Natuur ingebouwde, “lardering”, zorgt voor extra smaak en sappigheid.
BBQ of grillplaat?
BBQ natuurlijk! Dan heeft u meteen uw eigen heerlijke rooksmaak aan het vlees. Maar ja, het is ook wel eens winter, of het regent…in dat geval kunt u prima met een grillplaat op uw fornuis aan de slag. Voor het recept van ribeye op de grillplaat, klik hier.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Smeer het vlees tijdens het bereiden af en toe in met wat olie (basting). Niet veel want als de olie in uw kolen lekt en verbrandt krijgt het vlees een bittere smaak.
Lekker is om tijdens de bereiding in de kolen een bosje verse rozemarijn te laten verbranden (vlam niet in de buurt van het vlees laten komen). De rook trekt dan prachtig mooi het vlees in.
Een mooie ronde rode wijn. Of bier uit de mancave.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!