Print opties

Gebakken halloumi

Cooking Method ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Total Time: 10 minuten
Servings 8
Beschrijving

Halloumi  is een van origine Cypriotische geitenkaas. Hij wordt tegenwoordig ook van schapen- en koemelk gemaakt. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en wordt vers gegeten of in gezouten wei verpakt.

Doordat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden. We hebben hier beide manier even voor u getest. Op de afbeelding bovenaan dit recept ziet u het effect: de linker twee plakjes zijn gegrild in een hete pan zonder olie, de rechter met olie gebakken.

[caption id="attachment_1600" align="aligncenter" width="747"]Halloumi Halloumi[/caption]

Meze
Halloumi is als gerecht apart te eten, maar wordt vaak als onderdeel van een uitgebreide meze gegeten.

Dat is nog eens tafelen!

Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. We laten er hier een paar zien. Klik op het gerechtje voor de recepten van de verschillende onderdelen.

Ingrediënten
  • 500 grammen halloumi
  • olijfolie
  • Keukengerei
  • Palletmes
  • Koekenpan
Instructies
  1. Snijden

    Snij de kaas in plakken van net geen centimeter dik.

  2. Bakken

    Schenk olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak hier de plakken om en om goudbruin in. Zonder olie kan ook.

  3. Goudbruin

    De halloumi wordt goudbruin aan de buitenkant. Verwacht niet dat de kaas binnenin gaat smelten, zoals sommige andere kazen zouden doen. De kaas wordt binnenin gewoon warm, niet meer.

  4. Serveertip:

    Halloumi behoeft eigenlijk geen versiering. Dat komt ook voort uit het feit dat de kaas vaak onderdeel is van een meze , een groter culinair geheel. Soms ziet men wel dat er wat sla of rucola bij wordt geserveerd. Ook komt het in sommige families voor dat de halloumi wordt overgoten met honing.

Keywords: meze, labane, antep, peynir, haloumi, humus, kebab, beyaz, ganoush, toum, hayadari,

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!