Print opties

Filet Américain

Cooking Method
Cuisine
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 10 min Total Time: 10 minuten
Servings 4
Beschrijving

Zelfgemaakt

Nu eens een keer echt? Niet uit de winkel maar gewoon zelf gemaakt? Tuurlijk kan dat! In Vlaanderen maakt bijna elke slager zijn filet Américain zelf, van heerlijke biefstuk, mayonaise en wat kruiden. Voor op een broodje “Cannibale”. Nou? Dan kunt u dat toch ook?

Zelf Américain draaien is supersimpel, met een hakmolen of keukenmachine. De ingrediënten zijn ook al zo alledaags als maar kan.

Frédéric Niels, achterkleinzoon van Joseph Niels, chef-kok van "Le Canterbury" hotel in Brussel:

De ober maakte dan een mayonaise aan tafel, van eieren, mosterd, zout, peper, ui en gehakte peterselie, kappertjes, sauce anglaise, ansjovis, knoflook en vaak wat citroen, geserveerd met pommes frites, water- of sterrekers, zilveruitjes en augurkjes. Vervolgens mengde hij het gehakte rundvlees. Dit was een courant - van origine Frans - recept dat in de jaren 1920 in België werd geserveerd en het heette "steak tartare". 
Het probleem was echter dat de ober of de maître d’hôtel, afhankelijk van hun humeur, het gerecht soms te hoog op smaak brachten en dan weer te laag. 
Toen onze grootvader, eerder directeur van restaurant "La Royale" in de Galerie Saint Hubert, in 1924 besloot de "Canterbury" te openen op de Boulevard Émile Jacqmain in Brussel, lanceerde hij een nieuwe variant van de steak tartare  die hij  “filet américain” noemde.

Ingrediënten
  • 300 grammen mager rundvlees (biefstuk, cuadríl, dikke lende, zijlende)
  • 3 theelepels paprikapoeder (zoet)
  • 1 scheutje worcestersaus
  • paar druppels Tabasco
  • worcestersaus (naar smaak)
  • 4 eetlepels mayonaise (zie recept)
  • 1/2 eetlepels mosterd (fijn)
  • zou en witte peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Hakmolen
Instructies
  1. Voorbereiding:
    • Maak mayonaisie (zie recept)
    • Leg uw spulletjes klaar
    • Pak uw hakmolen
    • Roep de familie. We gaan over 5 minuten aan tafel
  2. Bereiding:
    • Leg alles in de hakmolen
    • Draai tot een fijn en glad mengsel ontstaat
    • Proef op zout en en peper en breng eventueel nog wat meer op smaak
    • Probeer ook op smeuïgheid en stel die bij met nog wat mayonaise indien nodig. Klaar!
  3. Serveertip:

    Serveer met stokbrood of toast, of met pommes fries (zie recept). Niks meer aan doen.

  4. Nog een tip:

    Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is wanneer u het serveert: een gedeelte van de smaak komt pas vrij bij die temperatuur.

Keywords: tartare, tartaar, americain, préparé

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!