Een Engelse specialiteit
De English muffin is een heerlijk klein, rond, plat broodje van gistdeeg. Het heeft veel weg van een scone. De English muffin is echter hartig en heeft geen rozijnen. De English muffin lijkt in gebruik een beetje op de Nederlandse beschuitbol: men snijdt hem horizontaal doormidden en roostert de helften licht als toast. Deze muffins worden met zowel zoete toppings geserveerd (marmelade, bramenjam, frambozenjam, vlierbessengelei en dergelijke) als met hartig beleg (eieren, worst, bacon, spek). Een gerecht dat niet zonder English muffin kan is Eggs Benedict (klik voor recept).
Een variant uit de Portugese keuken waar de English muffin erg op lijkt is de zogeheten bolo do caco. De afkomst in de English muffin wordt benadrukt om ze te onderscheiden van Amerikaanse muffins, een soort eenpersoons cakejes.
Voeg het gistmengsel toe aan de melk.
Voeg de helft van de bloem toe door een zeef.
Voeg nu de rest van de bloem toe.
Kneed het deeg met een lichte hand, niet te lang.
Haal het deeg uit de kom en sla het neer.
Goed kneden.
En uitrollen op 1 cm dikte.
Rondjes uitsteken met een deegsteker of garneerring (glas kan ook).
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!