Bramenjam
Bramenjam
Voor 6 forse potten jam
Keukengerei:
Instructies
-
Maak een mooie boswandeling en pluk mooie, rijpe bramen. In gebieden waar vossen voorkomen doet u er goed aan geen bramen op te rapen van de grond en ook laag hangende bramen…..te laten hangen. De kans is miniem, maar vossenuitwerpselen kunnen u besmetten met een vervelende leverparasiet. Deze parasiet wordt door koken volledig gedood, dus in principe heeft u er met jam totaal niets mee te maken, maar wie kan er nou van rauwe bramen afblijven als ze voor je liggen…?
Was de bramen snel maar zorgvuldig, verwijder alle takjes, blaadjes en andere onnodige zaken en...
-
...laat de vruchten uitlekken in een vergiet.
-
Doe de helft van de bramen in een pan.
-
Voeg een klein beetje water toe.
-
Zet de pan op matig vuur, sluit af met een deksel en breng de massa aan de kook. Kook ze 10 minuten zodat de kernen van de bramen kunnen garen.
-
Doe de andere helft van de bramen in een groentemolen en pureer ze. Zo heeft u straks toch de structuur van de braam in uw jam, maar slechts de helft van de pitjes.
-
Voeg de geleisuiker bij de bramenmassa die u gepureerd heeft en meng goed.
-
Giet het mengsel over in een tweede pan.
-
Voeg het sap van 1 citroen toe. Dit is het zuur dat de pectine straks omzet in gelei.
-
Breng de massa op matig vuur aan de kook.
-
Spoel ondertussen uw jampotten af met gloeiend heet water en zet ze klaar op een natte doek om eventueel barsten te voorkomen. Droog de potten niet af.
-
Zodra de massa kookt voeg u de inhoud van de eerste pan toe. Kook het geheel 1-2 minuten onder voortdurend roeren en doof de warmtebron.
-
Giet de jam in de potten...
-
...tot helemaal aan de rand.
-
Sluit de potten af en draai ze om. Laat ze zo afkoelen. Klaar!