English Muffin

Basisrecept uit de Britse keuken
pinit

Een Engelse specialiteit

Difficulty: Beginner Prep Time 70 min Cook Time 30 min Rest Time 10 min Total Time 1 uur 50 minuten

Description

De English muffin is een heerlijk klein, rond, plat broodje van gistdeeg. Het heeft veel weg van een scone. De English muffin is echter hartig en heeft geen rozijnen.  De English muffin lijkt in gebruik een beetje op de Nederlandse beschuitbol: men snijdt hem horizontaal doormidden en roostert de helften licht als toast. Deze muffins worden met zowel zoete toppings geserveerd (marmeladebramenjamframbozenjamvlierbessengelei en dergelijke) als met hartig beleg (eieren, worstbaconspek). Een gerecht dat niet zonder English muffin kan is Eggs Benedict (klik voor recept).

Een variant uit de Portugese keuken waar de English muffin erg op lijkt is de zogeheten bolo do caco. De afkomst in de English muffin wordt benadrukt om ze te onderscheiden van Amerikaanse muffins, een soort eenpersoons cakejes.

Voor 18 muffins:

Voor +/- 600g deeg:

Keukengerei:

Instructies

    • Verwarm de oven voor op 140°C
    • Breng de melk aan de kook
    • Doof de warmtebron
    • Voeg suiker toe en los op
    • Voeg de zachte of gesmolten boter toe
    • Laat het geheel lauw worden
    • Voeg de droge gist toe aan het warme water
    • Laat 10 minuten staan
  1. Voeg het gistmengsel toe aan de melk. 

  2. Voeg de helft van de bloem toe door een zeef.

    • Vermeng het deeg met een garde
    • Op smaak brengen met zout
  3. Voeg nu de rest van de bloem toe.

  4. Kneed het deeg met een lichte hand, niet te lang.

    • Stort het deeg in een ingevette kom
    • Laat het afgedekt rijzen (60 minuten)
  5. Haal het deeg uit de kom en sla het neer.

  6. Goed kneden.

  7. En uitrollen op 1 cm dikte.

  8. Rondjes uitsteken met een deegsteker of garneerring (glas kan ook).

    • Bakplaat met bakpapier of bakvel bedekken en bestuiven met maïsmeel (polenta)
    • Rondjes op een bakplaat  leggen
    • Over de muffin ook nog een beetje polenta strooien
    • Afdekken met een doek en 30 minuten laten narijzen
    • Boter smelten in een koekenpan met dikke bodem
    • Muffin in de pan leggen op matig tot hoog vuur
    • Muffins 1 minuut per zijde kleuren (niet te donker – dat is niet lekker)
    • Warmtebron naar minimum draaien
    • Muffins 4 minuten per zijde garen
    • Pan in de oven zetten 
    • Oven uitzetten
    • Pan in dichte, warme oven laten doorgaren (5-10 minuten)
    • Voor gebruik overlangs doorsnijden en roosteren. Klaar!
Keywords: muffin, high tea, english, cream

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?