Engelse custardsaus
Custard Sauce
Engelse custardsaus
Description
Veel geziene gast bij Brits gebak
Custard sauce of custardsaus is een vloeibaar, ver familielid van vla dat gebruikt wordt als saus. Het wordt wordt vaak gebruikt bij gebak (Apple pie bijvoorbeeld).
Voor 1 liter:
Keukengerei
Instructies
-
Splits de eieren.
-
- Gebruik verse vanille. Kijk hier hoe
- Zet de melk op het vuur met de lege vanillestok en de losgeschraapte zaden.
-
Blancheer de eierdooiers door ze met de suiker te vermengen…
-
… en goed op te kloppen.
-
Zodra de melk kookt:
- de vanillestok eruit vissen en de rest bij het eiermengsel gieten.
- Pan opzij zetten, niet naar de afwas!
- Mengsel goed kloppen met een garde.
-
Giet het mengsel nu terug in de pan.
-
Binden
- Verwarm het mengsel opnieuw, op een heel laag pitje.
- Blijf voortdurend roeren met een houten spatel of lepel.
- Maak “achten” over de bodem ban de pan om aanbranden te voorkomen.
- Dit moment in het bereidingsproces moet goed in de gaten worden gehouden: de eieren moeten nu langzaam de saus binden.
-
De saus moet dik worden en als een deken op de spatel blijven hangen (dit heet in de Franse keuken “à la nappe”).
Pas op! Als het vuur te hoog staat, slaan de eieren door en krijgen we een roerei!
-
Zeef de saus, laat hem, de eerste paar minuten nog voortdurend roerend, afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem vervolgens in de koeling. Klaar!