Print opties

Canestrelli “a modo nostro”

Een variatie op een heel bekend thema uit Ligurië

Cooking Method , ,
Cuisine
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 18 min Cook Time: 10 min Total Time: 28 minuten
Cooking Temp 180  °C
Beschrijving

Canestrelli zijn Italiaanse zandkoekjes, oorspronkelijk uit de regio Ligurië. Ze worden vaak bestrooid met poedersuiker. Canestrelli hebben een brosse textuur en een subtiele vanillesmaak. De naam "canestrelli" betekent letterlijk "kleine mandjes" in het Italiaans, verwijzend naar hun vorm die heel in de verte lijkt op een gevlochten mand. Je zou er ook een kerstkransje in kunnen zien.

[caption id="attachment_12425" align="aligncenter" width="716"]Originele canestrelli uit Ligurië Originele canestrelli uit Ligurië[/caption]

Onze variant

We hebben geprobeerd een variant te maken op basis van pâte briseé. We hebben ze wat langer in de oven gelaten, waardoor ze een wat donkere karamelsmaak krijgen. We hebben zo klein gehouden, ongeveer de maat van een kruidnoot. Erg lekker, al zeggen we het zelf!

Ingrediënten
  • Zoveel als nodig korstdeeg (pâte brisée - zie recept)
  • poedersuiker (naar behoeven)
  • Keukengerei:
  • Bakpapier (of)
  • Bakvel (silicoon)
  • Oven
  • Deegsteker (rond, kartel, 20mm)
Instructions
  1. Maak zoveel pâte brisée als u wilt. Het ligt aan de hoeveelheid koekjes die u wilt maken. Zie recept

  2. Rol het deeg uit op 5 mm.

  3. Steek met een ronde, gekartelde steekvorm van zo'n 2 cm diameter rondjes uit het deeg en leg ze op bakpapier of een bakvel.

  4. Als u alle rondjes heeft uitgestoken...

  5. ...mogen ze in de oven op 160-180 graden.

  6. U kunt voor wat lichtere koekjes gaan (7 minuten in de oven) maar u kunt ook kiezen voor donker (10-12 minuten in de oven). Dat laatste geeft een wat bittere ondertoon die naar onze mening goed past bij de poedersuiker (zie verderop).

  7. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Zoals u ziet zijn ze helemaal omhoog gekomen en in diameter geslonken.

  8. Stort de koekjes in een kom of schaal en bestrooi ze met de poedersuiker.

  9. Zorg dat ze goed worden gecoat door de schaal voortdurend te "walsen". Klaar!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!