600 grammen ossenhaas (diamanthaas, ossenhaaspunten kan ook)
4 aardappelen (middelgroot, vastkokend)
2 boterrapen
1 teen knoflook
boter (naar behoeven)
bruine basterdsuiker (naar behoeven)
zout&peper
olijfolie
De saus - kies uit:
200 milliliters Bordelaisesaus (zie recept)
200 milliliters Marchand-de-vinsaus (zie recept)
200 milliliters Demi-glacesaus (zie recept)
Keukengerei
Aluminiumfolie
Bamboestokken
Barbecue (of grillplaat)
Knoflookpers
Instructies
Voorbereiding:
Kook de aardappelen in de schil beetgaar
Schil de boterraap en kook deze ook beetgaar
Snij de raap vervolgens eerst doormidden en daarna in plakjes
Snij het vlees in blokjes van circa 3 x 3 cm
Kruid het vlees met zout en peper en rijg het aan de pennen (wij hebben bamboepennen gebruikt. Metaal kan natuurlijk ook prima)
Wrijf het vervolgens in met olijfolie en knijp er wat knoflook over uit met de knoflookpers
Zorg dat het vlees op kamertemperatuur komt (chambreren)
Bereiding:
Zorg voor een goed hete barbecue of grillplaat
Grill de brochettes op het heetste punt snel rondom dicht
Leg ze daarna op een iets minder hete plaats op de grill en laat ze een minuut of vijf garen
Het vlees moet binnenin rare tot medium-rare worden
Haal ze nu van de grill en leg ze op een schoon bord, onder aluminiumfolie. Na 5 minuten rusten zijn uw brochettes klaar
Terwijl u het vlees even laat rusten geeft u snel op de grill een kleurtje aan de aardappelen door deze overlangs doormidden te snijden en op de snijkant aan te grillen
Ondertussen karamelliseert u de boterraap door deze te bakken in wat boter, waaraan u iets basterdsuiker toevoegt. Zodra de suiker smelt zult u het karamelliseringsproces zelf gade kunnen slaan. Let op voor aanbranden: voeg eventueel een heel klein beetje water toe.
Serveertip:
Serveer de brochettes met een klein scheutje stevige saus, zoals een bordelaise, een marchand de vin of een demi-glace. Klik op de links voor het bijpassende recept.
Wijntip:
Fruitige rode wijn.
Keywords:
ossenhaas, biefstuk, brochette, spies
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!