Print opties

Brochettes van ossenhaas met gekaramelliseerde boterraap en gegrilde aardappel

Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 35 min Cook Time: 10 min Total Time: 45 minuten
Servings 4
Ingrediënten
  • 600 grammen ossenhaas (diamanthaas, ossenhaaspunten kan ook)
  • 4 aardappelen (middelgroot, vastkokend)
  • 2 boterrapen
  • 1 teen knoflook
  • boter (naar behoeven)
  • bruine basterdsuiker (naar behoeven)
  • zout&peper
  • olijfolie
  • De saus - kies uit:
  • 200 milliliters Bordelaisesaus (zie recept)
  • 200 milliliters Marchand-de-vinsaus (zie recept)
  • 200 milliliters Demi-glacesaus (zie recept)
  • Keukengerei
  • Aluminiumfolie
  • Bamboestokken
  • Barbecue (of grillplaat)
  • Knoflookpers
Instructies
  1. Voorbereiding:
    • Kook de aardappelen in de schil beetgaar
    • Schil de boterraap en kook deze ook beetgaar
    • Snij de raap vervolgens eerst doormidden en daarna in plakjes
    • Snij het vlees in blokjes van circa 3 x 3 cm
    • Kruid het vlees met zout en peper en rijg het aan de pennen (wij hebben bamboepennen gebruikt. Metaal kan natuurlijk ook prima)
    • Wrijf het vervolgens in met olijfolie en knijp er wat knoflook over uit met de knoflookpers
    • Zorg dat het vlees op kamertemperatuur komt (chambreren)
  2. Bereiding:
    • Zorg voor een goed hete barbecue of grillplaat
    • Grill de brochettes op het heetste punt snel rondom dicht
    • Leg ze daarna op een iets minder hete plaats op de grill en laat ze een minuut of vijf garen
    • Het vlees moet binnenin rare tot medium-rare worden
    • Haal ze nu van de grill en leg ze op een schoon bord, onder aluminiumfolie. Na 5 minuten rusten zijn uw brochettes klaar
    • Terwijl u het vlees even laat rusten geeft u snel op de grill een kleurtje aan de aardappelen door deze overlangs doormidden te snijden en op de snijkant aan te grillen
    • Ondertussen karamelliseert u de boterraap door deze te bakken in wat boter, waaraan u iets basterdsuiker toevoegt. Zodra de suiker smelt zult u het karamelliseringsproces zelf gade kunnen slaan. Let op voor aanbranden: voeg eventueel een heel klein beetje water toe.
  3. Serveertip:

    Serveer de brochettes met een klein scheutje stevige saus, zoals een bordelaise, een marchand de vin of een demi-glace. Klik op de links voor het bijpassende recept.

     

  4. Wijntip:wijntip rode wijn


    Fruitige rode wijn.

Keywords: ossenhaas, biefstuk, brochette, spies

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!