Beurre blanc, ook wel beurreblancsaus

Basisrecept uit de Franse keuken
pinit

Beurre blanc, ook wel beurreblancsaus

Difficulty: Gemiddeld Cook Time 5 min Total Time 5 minuten

Description

Deze traditionele saus, ook wel ‘beurre Nantais’ genoemd, wordt in de Franse keuken vooral bij vis geserveerd. Ook bij asperges is deze saus heerlijk. Het is een recept uit 1890, dat wordt toegeschreven aan Clémence Lefeuvre, kokkin van de Markies van Goulaine. Men zegt dat deze beurre blanc aanvankelijk beurre raté (mislukte boter) werd genoemd, omdat hij ontstond toen Clémence een béarnaisesaus (zie recept) liet mislukken door te vergeten eierdooier en dragon toe te voegen.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei

Instructies

  1. DE BESTANDDELEN

    • Zet alle ingrediënten klaar en hak de sjalot zo fijn mogelijk
    • Doe de gehakte sjalot in een sauteuse of steelpannetje
    • Giet de wijn en het gezeefde sap van de citroen erbij


    REDUCEREN

    Zet op het vuur en laat inkoken tot alle vocht weg is. Let op: de sjalot mag niet gaan kleuren!

    AFBLUSSEN

    Giet er nu 2-3 eetlepels water bij.

    MONTEREN

    Snij de ijskoude boter in grove stukken en voeg deze, op matig vuur, stuk voor stuk toe onder stevig kloppen met de garde. De boter moet hierbij gaan koken (belletjes vormen), maar niet gaan bakken (lees: te heet worden). Het koken van de boter zorgt voor de emulsie – het dikker worden- van de saus, en moet gedurende het hele proces worden voortgezet.

    ZEVEN

    • Als de boter op is en de saus een mooie emulsie heeft gevormd, halen we de pan van het vuur
    • Zeef de saus door een chinoise (puntzeef) of zeef met fijne mazen om de sjalot uit de saus te krijgen
    • Pers met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk sappen uit de sjalot door de zeef
    • Roer de saus nog even door en breng op smaak met zout en fijngemalen witte peper
    • Serveer, of hou eventueel warm au-bain-marie.
Keywords: beurre boter, saus,

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?