Baba ganoush
Baba ganoush
Description
Baba ganoush (er zijn tal van spellingswijzen) is een heerlijke Levantijnse dis die vaak voorkomt in een mooie, rijke meze. Zoveel namen als er voor zijn, zoveel recepten. Sommigen maken dit gerecht met ui, anderen weer niet. Sommigen maken de boel erg zuur en fris, anderen gaan juist de zoute kant op. Je kunt er van alles mee dus. Wij hebben gekozen voor een compromis – een milde, niet scherpe, niet overdreven pittige baba ganoush die prima kan dienen in de “Nederlandse” meze.
Dat is nog eens tafelen!
Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt.
Ingrediënten
Keukengerei
Instructies
-
De aubergines
Tja, het oude verhaal…als u van die lekkere grote, dikke aubergines haalt bij de supermarkt (zie afbeelding), dan krijgt u een hoop water en weinig smaak. Baba ganoush hoort natuurlijk gemaakt te worden van pittige, kleine aubergines die een hoop zon en weinig vocht hebben gehad. Als u die kunt vinden, hoera! neem er dan uiteraard geen 3 maar een stuk of 10.
Prik gaatjes in de schil. U kunt nu of de BBQ-route kiezen, of de ovenroute. Barbecue is beter, daar de baba ganoush daardoor een extra rooksmaakje krijgt. Verhit de barbecue (goed heet) of oven (200 ℃). Leg de aubergines op het rooster en... -
Geblakerd
grill ze tot ze binnenin helemaal zacht zijn en buiten verschrompeld en geblakerd.
-
Doorsnijden en uitlepelen
Snij ze overlangs door en...
-
Alles in een kom
lepel ze uit. Doe het vruchtvlees in een mengkom en gooi de schillen weg.
-
De knoflook
Voeg de knoflooktenen toe. Gebruik geroosterde knoflook als u kunt. Dat is een stuk lekkerder. Geen tijd, geen zin? Dan maar verse knoflook, maar wel een stuk minder!
-
De tahin
Dan de tahin.
-
De olie
Dan de olijfolie.
-
Niet te zuur
Dan de citroen. U probeert zelf aan het eind van het proces of u de baba ganoush zuur genoeg vind. Begin daarom voorzichtig met de citroen.
-
Prakken
Meng nu alles door lang en nauwkeurig te prakken met een vork. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat gemalen kummel.
-
Serveertip:
Serveer met gehakte platte peterselie.