Appeltaart
Ouderwets lekker
Appeltaart
Description
Appeltaart. Wat moeten we daar nou verder over zeggen? Het staat op uithangborden van kroegen en eetgelegenheden, het verbindt winkelende Nederlanders met elkaar, het is het geheime wapen van makelaars en huisjesmelkers en...naar de lucht krijg je heimwee. Waarom? Omdat moeder nou eenmaal de lekkerste maakt. Maar we doen tóch een poging!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voor een springvorm van 24cm
Keukengerei:
Instructies
-
- Laat de rozijnen weken in lauw water
- Oven voorverwarmen op 175° C
- Maak een pâte brisée zoals aangegeven in dit recept
- Maak er een bal van
- Bedek met een doek en laat minstens 1 uur rusten in de koelkast
-
Gebruik 3/4 van het deeg.
-
Beboter de vorm.
-
- Bestuif de werkbank met bloem
- Het deeg met een roller zo gelijkmatig mogelijk uitrollen op 6 millimeter
-
- Zet het deeg over naar de vorm
- Druk de randen op de bodem goed aan
-
- Snij de bovenste overtollige rand af door er met een deegroller overheen te rollen
- Bewaar het overtollige deeg
-
Maak van het 1/4 deeg en de afsnijdsels weer een samenhangend geheel.
-
Rol uit op 3-4 millimeter.
-
Snij met een mes of deegsteker even brede stroken.
-
Maak intussen de vulling:
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen
- In partjes snijden, daarna in dunne plakjes (kan met een keukenmachine)
- Besprenkelen met citroensap helpt om het verkleuren tegen te gaan
- De geweekte rozijnen toevoegen
- De suiker en kaneel mogen er nu ook bij
-
Stort de vulling over in de springvorm.
-
Druk de vulling stevig aan.
-
Serveertip:
Breng de deegstroken aan in een ruitpatroon
-
Klop een ei los en smeer hiermee de stroken in voor extra glans
-
Bak de taart in 70-75 minuten gaar en goudbruin. Klaar!
-
Serveertip:
Serveer met een flinke dot slagroom of met crème Anglaise (zie recept).