Gekonfijte sjalot
Confit d’échalotte
Gekonfijte sjalot
Description
Sjalotten hebben meer smaak dan de meeste uien maar zijn wel zachter van smaak. Ze zijn daarom niet alleen lekker in allerlei gerechten en sauzen, maar ook zeer geschikt om te worden gestoofd, gekonfijt.
Zoveel als nodig
Keukengerei:
Instructies
-
Voorbereiding:
Schil de sjalotten. U kunt gaan voor gehakte sjalotten maar u kunt ze ook in hun geheel konfijten. Dat ligt aan het gerecht dat u wilt maken. As u ze hakt – niet al te fijn.Hoeveelheid boter, wijn en suiker:
Hoe meer sjalotten u neemt, des te minder (in verhouding) wijn, boter en suiker zult u nodig hebben. Let erop, dat, hoe dan ook, de sjalotten nét onder staan. Het hangt dus ook sterk af van de grootte van uw pan. -
Bereiding:
Doe de boter in een cocotte en laat hierin de sjalotten even aanfruiten (glaceren). Nog voordat ze bruin gaan kleuren zet u het vuur lager. Blus de boter af met de wijn (deglaceren), voeg de suiker doe, en laat de wijn indampen tot de helft (reduceren). Dek de pan af en zet de uien op een zeer laag pitje. Laat net zolang stoven tot de uien gaar en zacht zijn en de saus stroperig is geworden. Breng op smaak (voorzichtig) met zout en een minuscuul snufje peper.