Een kruid dat sinds een aantal jaren zijn intrede in de West-Europese keukens heeft gedaan. Shiso of perilla (Perilla frutescens) is een plant en behoort tot de muntfamilie Lamiaceae. Deze plant wordt ook wel biefstukplant genoemd, of purperen munt, Japanse basilicum, Japanse netel, Notenkruid, of wilde coleus. Shiso komt veel voor in Oost-Azië, meer bepaald in China (zǐ sū – 紫蘇; 紫苏); Japan (shiso – 紫蘇), Korea (deulkkae of tŭlkkae (들깨) en Vietnam (tía tô). Er zijn verschillende soorten, met groene en paarse bladeren. De paarse variant is iets te stug voor rauw gebruik en moet eerst geblancheerd worden. Vaak gebruiken restaurants het blad alleen voor de geur, door hem op een heet bord te leggen als extra reukdimensie in culinaire creaties. In China wordt het kruid meer als medicijn gebruikt; in Japan als etenswaar, bijvoorbeeld bij sashimi. In Nepal en delen van India wordt Shiso silam genoemd. De zaden worden gemalen met chili en tomaten om een smakelijke dipsaus te maken.

Overgenomen van de site van de producent: Koppert Cress