Pecorinokaas is gemaakt van schapenmelk. De kaas is historisch van mediterrane afkomst, maar wordt nu ook elders wel geproduceerd. De kwaliteit van de kaas die in Italië wordt gemaakt is zo hoog, dat er door de Europese Gemeenschap vier beschermde oorsprongsbenamingen (DOP) zijn erkend: Pecorino Romano, Pecorino Toscano, Pecorino Sardo en Pecorino Siciliano. De Pecorino Romano wordt hoofdzakelijk in Lazio en Sardinië (v reemd genoeg) geproduceerd en wordt hoofdzakelijk gebruikt als geraspte kaas over bepaalde pastagerechten zoals Amatricianagriciacarbonara en cacio e pepe. In het seizoen wordt in Lazio bovendien pecorino uit het vuistje gegeten met rauwe, verse tuinbonen (fave e pecorino). Het gezamenlijk doppen en eten wordt als een familiefestijn beschouwd. Pecorino Romano is erg zout, zouter dan Parmezaanse kaas. De kaas wordt tijdens de bereiding gecureerd met zeezout.

Zie ook: grana Padanogranone Lodigiano, parmigiano reggiano