De oester is een weekdier dat meestal levend wordt gegeten. Voor velen een ware delicatesse. Er zijn nogal wat verschillende soorten. De meeste daarvan zijn klen en niet voor consumptie geschikt. Een platte Zeeuwse oester kan echter 5–15 cm groot worden en de Japanse oester wel tot 40cm groot. Oester hebben 4 tot 5 jaar nodig om een geschikte maat te bereiken.
Allereerst kunnen we oesters onderverdelen in:
Holle oester of Japanse oester (Crassostrea gigas, creuse)
Platte oester of gewone oester (Ostrea edulis, plate)
Amerikaanse oester (Crassostrea virginica)
De Amerikaanse oesters worden gevangen of gekweekt, zowel aan de oost- als westkust). Long Island, Delaware Bay en Chesapeake Bay zijn belangrijke kweekgebieden.In Europa zijn er grote oesterkwekerijen langs de Franse Atlantische kunst vanaf Bretagne tot aan Bordeaux. Het Nederlandse centrum van de oesterkweek is Yerseke.
Zie ook: Masterclass oesters openmaken, Oesterblad
Franse term: Huître
Duitse term: Auster
Engelse term: Oyster