Nootmuskaat is een specerij afkomstig van de muskaatboom (Myristica fragrans), die in regenrijke tropische kustgebieden gekweekt wordt. Van deze boom komt ook een andere specerij, foelie. In de keuken wordt de muskaatnoot alleen in geraspte vorm (nootmuskaat) gebruikt. Er is fabrieksmatig gemalen nootmuskaat op de markt, maar men kan muskaatnoten kopen en die zelf met een nootmuskaatrasp raspen.
Het woord nootmuskaat is een verbastering van het Latijnse “nuces moschatae”, hetgeen “naar muskus ruikende noten” betekent. In de levensmiddelenindustrie gebruikt men liever de olie dan nootmuskaatpoeder, omdat deze haar smaak langer vasthoudt, makkelijker doseerbaar is en daarnaast geen risico op vergiftiging met aflatoxine met zich meebrengt. Deze giftige stof komt voort uit een schimmel, die vooral in warme, tropische klimaten de muskaatnoten kan infecteren. In verhouding met andere Europese landen is de nootmuskaat in Nederland relatief populair. In veel keukens wordt hij slechts mondjesmaat toegepast.
Zie ook: Foelie
Franse term: Noix de Muscat
Duitse term: Muskatnuss
Engelse term: Nutmeg