De cherrytomaat, ook bekend als de kerstomaat, is een kleine, sappige tomatensoort. Deze tomaten zijn opvallend klein en hebben een zoete, intense smaak die een aangename zoet-zure balans biedt. Cherrytomaten zijn leuk, lekker en gemakkelijk.
Cherrytomaten worden over de hele wereld geteeld, vanwege hun populariteit in salades, sauzen en als gezonde snacks.
Een bijzondere cherrytomaat is de pachinotomaat. Pachinotomaten zijn vernoemd naar de stad Pachino, gelegen in de provincie Siracusa op Sicilië, Italië. Deze tomaten worden voornamelijk in dat gebied verbouwd en staan bekend om hun kwaliteit en smaak. Ze zijn in maat en vorm vergelijkbaar met cherrytomaten, en hebben een dieprode kleur. In feite kunnen Pachino-tomaten als een specifieke variëteit van cherrytomaten worden beschouwd, omdat ze tot dezelfde tomatensoort behoren (Bot. Solanum lycopersicum). Het belangrijkste onderscheid is hun geografische herkomst en de specifieke klimatologische en bodemomstandigheden van het Pachino-gebied, die bijdragen aan hun weergaloze smaak. We zeggen het niet voor het eerst: geen bemesting, bevloeiing, aandacht, liefde of passie voor het vak kan het winnen tegen de Mediterraanse zon…
Franse term: tomate cerise
Duitse term: Kirsch-Tomate
Engelse term: cherry tomato
zie ook: tomaat