Cachaça is een Braziliaanse gedistilleerde drank die wordt geproduceerd uit het gefermenteerde sap van suikerriet. Het is in de hele wereld bekend omdat het een vast bestanddeel is van de nationale cocktail van Brazilië, de caipirinha.

De productie van cachaça dateert uit de 16e eeuw, toen Brazilië een kolonie was van Portugal. Het is de lokale equivalent van aguardente de cana, een variant, heel onheerbiedig gezegd, van rum.

Bereidingswijze:
Suikerriet wordt geperst om sap te verkrijgen. Dat wordt gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd. Er zijn twee hoofdvarianten: “alambique” cachaça, die wordt gedestilleerd in koperen ketels (pot stills) en vaak als van hogere kwaliteit wordt beschouwd, en “industriële” cachaça, gedestilleerd in destillatiekolommen (column stills).

De smaak van Cachaça varieert van licht en zoet tot complex en kruidig, afhankelijk van de productiemethode en rijpingsduur. Sommige soorten cachaça worden gerijpt in houten vaten, wat extra smaakelementen toevoegt. Try before you die.

Zie ook: aguardente de cana, rum