Bucatini is een vorm van pasta die bestaat uit lange langwerpige buisjes met een kleine diameter en de lengte van spaghetti. Bucatini zijn berucht om het feit dat de sputteren als je de laatste eindjes naar binnenzuigt. In de betere Italiaanse restaurants wordt daarom bij deze pastasoort wel eens een slabbetje aangeboden (net als bij zeevruchten in sommige restaurants in Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten).
Bucatini is een traditionele pastasoort die direct geassocieerd wordt met een saus van guanciale  (varkenswang), tomaat en pecorinokaas, bereid volgens een eeuwenoud recept uit de Apennijnen. Bucatini met deze saus, bekend onder de naam bucatini all’amatriciana , zijn genoemd naar het bergstadje Amatrice, waar het recept oorspronkelijk vandaan zou zijn gekomen. De waarheid gebiedt echter te zeggen dat dit heerlijke recept oorspronkelijk met spaghetti is (klik voor recept). De variant zonder tomaat, waarvan wordt beweerd dat deze nog ouder is (tomaten komen immers uit Amerika en zijn dus in Italië pas sinds Colombus bekend), heet “bucatini alla gricia“. Ook deze is zeker niet te versmaden.

Zie ook: Pasta