Bakoula, Kaasjeskruid of Khoubiza?

Khoubiza is een kruid dat in de Marokkaanse keuken veel wordt gebruikt. Het is familie van de katoen. De naam Khoubiza komt rechtstreeks van de Arabische naam voor kaasjeskruid, خبازة, wat in het standaard Arabisch wordt uitgesproken als “khabaz”.

Bakoula (of bakkoula – Arab. بقولة ) komt ook van een Arabisch woord, بقل, baql, wat “groente, groene plant, kruid” of “salade van groene planten” betekent en gebruikt voor de naam van spinazie in het Arabisch-Andalusisch (rayīs el-buqūl) of het Maltees (bqa­jla).

Een bord Marokkaanse bakkoula met olijven en citroenen (zie recept): Olijven, citroenen en bakkoula.


“Bakoulasalade” is dus een pleonasme. Als je wilt specificeren dat het een salade is, zou u “khoubiza salade” moeten zeggen.

Kaasjeskruid en spinazie
Hoewel kaasjeskruid vaak “spinazie” of “Marokkaanse spinazie” wordt genoemd en in de praktijk de een de ander kan vervangen, blijven de twee planten erg verschillend. Ze smaken ook niet hetzelfde.

Wat voor soort kaasjeskruid is bakoula precies?
De belangrijkste soorten zijn de rondbladige of gewone kaasjeskruid (Malva neglecta), het kleinbladige kaasjeskruid (Malva pusilla) en het grote kaasjeskruid (Malva sylvestris).

Bakoulaseizoen
Kaasjeskruid wordt in Europa aan het eind van de lente geoogst (mei en juni), wanneer de bladeren nog heel mals zijn.

Tips voor het oogsten van kaasjeskruid
Kaasjeskruid wordt zelden gekweekt; het is vaak een wilde plant en moet daarom zorgvuldig gewassen en gekookt worden voor consumptie.

Franse term: mauve
Duitse term: Malve
Engelse term: mallow