Panettone is een traditioneel Italiaans zoet brood dat in heel gegeten wordt tussen Kerstmis en de eerste week na Nieuwjaar. Het brood heeft een luchtige textuur en is doorgaans verrijkt met gedroogde vruchten, zoals rozijnen, gekonfijte sinaasappelschil (sukade) en citroenschil. Het wordt vaak gebakken in een hoge, ronde vorm en heeft een kenmerkende afgeronde bovenkant.
Panettone heeft een rijke smaak en wordt vaak geserveerd als dessert of met koffie, met een glas zoete wijn (vino passito of vinsanto) of thee.
Panettone neemt een belangrijke plaats in de Italiaanse culinaire traditie in. Men eet hem uitsluitend tussen Kerst en het einde van de feestdagen. Vlak voor kerst zijn ze daarom duur, vooral bij beroemde banketbakkers. Na Epifania, op 6 januari, worden ze opeens spotgoedkoop omdat men ze dan aan de straatstenen niet meer kwijt kan. Gelukkig hebben slimme marketeers in Italië bedacht dat de rest van de wereld niets weet van deze traditie. De industriële overproductie – panettone blijft heel lang vers – wordt daarom nu over de gehele wereld verkocht, gewoon als “panettone”, niks geen kerst. Slim hè?:)
Panettone wordt in allerlei maten gemaakt. Op de afbeelding een hele kleine “panettoncino”, een soort “eenmanspanettone”.
zie ook: sukade, colomba pasquale, koelitsj, pandoro