Pandoro

De Italiaanse klassieker
pinit

Typisch Italiaans zoet brood voor Kerst en oud en nieuw

Difficulty: Gevorderd Prep Time 20 min Cook Time 40 min Rest Time 6 uur Total Time 7 uren
Servings: 1

Description

Een must in Italië

Geen Italiaanse familie kan erbuiten tijdens de feestdagen: Panettone en pandoro. Het is niet gebruikelijk om ze zelf te maken, maar het wordt er wel des te lekkerder van! Bij deze het recept van een van deze twee kanjers van de Italiaanse kersttafel.

Manitobameel
Manitobameel of -bloem, ook wel bekend als Amerikaans meel wordt verkregen door het malen van verschillende soorten zachte tarwe, geteeld in Noord-Amerika, oorspronkelijk in de Canadese regio Manitoba.

Het is een sterk meel met een hoog eiwitgehalte (tot 18%). Manitobabloem bevat zeer veel gluten. Hierom wordt het gebruikt voor stevige deegsoorten die lang moeten rijzen zonder in te storten. Onder de broodsoorten is stokbrood het meest geëigend voor dit meel.De zoetwaren die vaak met Manitoba gemaakt worden zijn panettone, pandoro, colomba (zie recept), cupcakes, donut’s en baba, maar dan wel op echte gist, niet op droge gist.

Pandorovorm
Pandorovorm

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 1 pandoro:

Voor extra smaak:

voor de versiering:

Keukengerei:

Instructies

  1. VOORBEREIDING

    • Verwarm de oven voor op 190° C
    • Zeef 50 gram bloem en 5 gram suiker in een kom
    • Voeg de fijngemaakte gist eraan toe
    • Doe er dan een eidooier bij
    • Kneed stevig door elkaar en voeg geleidelijk 1 el warm water toe
    • Bedek de kom met een doek en laat 2 uur rijzen op een niet te koude plek
    • Zeef nu de volgende 80 gram meel bij in de kom
    • Maak 15 gram boter zacht en voeg deze erbij
    • Doe er 1 eidooier en 45 gram suiker bij en kneed weer goed door elkaar
    • Bedek de kom met een doek en laat weer 2 uur rijzen
    • Voeg de rest van de bloem, de rest van de zachte boter en van de suiker, 1 dooier en 1 heel ei toe
    • Kneed langdurig. Bedek de kom opnieuw met een doek en laat weer 2 uur rijzen
    • Kneed het deeg opnieuw en spatel er voorzichtig de room doorheen, samen met de vanillesuiker en de citroenrasp
    • Blijf kneden tot een luchtig mengsel ontstaat
  2. BEREIDING

    • Maak van het deeg een bal en vul daarmee een beboterde pandorovorm
    • Laat het deeg in de vorm rijzen tot het aan de rand komt
    • Zet de vorm in de oven en bak 20 minuten
    • Breng de temperatuur vervolgens omlaag naar 160° C en bak nog eens 20 minuten
    • Haal de pandoro uit de vorm en laat hem afkoelen. Klaar!
  3. SERVEERTIP

    Pandoro is het lekkerst als hij een dag of twee gerust heeft. Voor het opdienen behoort hij in een plastic zak te worden gedaan met de poedersuiker. Hou de zak bovenaan dicht en laat de pandoro “dansen” in de zak om hem egaal te bedekken met poedersuiker. Snij hem overlangs in parten en serveer, eventueel met heerlijke crème Anglaise (klik voor recept). Dwars snijden wordt door velen ook gedaan: het leuke daarvan is dat iedereen dan een ster op zijn bord krijgt. Pas goed bij Kerst.

Keywords: pandoro, colomba, panettone, torrone, natale

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?