Sake (Japans: 酒) is een alcoholische drank, meestal gemaakt van rijst. Men noemt het ook wel rijstwijn of rijstewijn. Het wordt al vele eeuwen in Japan geproduceerd. De meest voorkomende productiemethode maakt gebruik van gefermenteerde rijst. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5 tot 19%.
Er bestaan diverse categorieën sake; aan sommige wordt alcohol kunstmatig toegevoegd, aan andere niet. Afhankelijk van de soort wordt sake koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken.
De oorsprong van sake is niet bekend. Wel weten we dat, na de introductie in Japan van rijst vanuit China, de Japanners snel door hadden dat, als je rijst kauwt en uitspuugt, je het kunt laten fermenteren, waardoor alcohol ontstaat (een fermentatietechniek die door enkele indianenstammen in het Amazonegebied nog steeds wordt gebruikt).
Moderne sake wordt gemaakt met een tweestappenproces dat lijkt op het brouwen van bier: aan gestoomde rijst wordt een schimmel (麹菌, “Aspergillus oryzae”) toegevoegd die zetmeel omzet tot suiker. Het mengsel wordt gekneed tot een pasta. Er wordt weer rijst en water aan toegevoegd. Hierna wordt het in een vat gestort voor een fermentatie van 4 weken. Het alcoholgehalte is dan rond de 11%. Hierna volgt een tweede, kortere fermentatie, waarna de sake wordt gefiltreerd en gebotteld.