Vegan sushi rolls (Chumaki)
Vegan ‘vis’-filet met rijst en zeewierblad
Vegan sushi rolls (Chumaki)
Description
Lekker Japans, maar dan thuis
Natuurlijk – de benaming Sushi Rolls is te kort door de bocht. Er zijn namelijk zoveel verschillende, o.a. afhankelijk van de diameter:
- Hosomaki (細巻き): 2,5 cm, nori aan de buitenkant, 1 ingrediënt
- Chumaki (中巻き): 2,5-3,5 cm, nori aan de buitenkant, 2-3 ingrediënten
- Futomaki (太巻き): 5-7 cm, nori aan de buitenkant, 2-3 ingrediënten
- Uramaki (裏巻き): “Binnenste buiten” rolls, nori binnenin (Bijv. California Roll)
- Temaki (手巻き): Sushi in de vorm van een puntzakje
Sashimi
Sashimi (Japans: 刺身) is verse, rauwe vis en schelpdieren (rauw rood vlees kan ook) die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden worden. Ook sashimi kan men vegan maken. Men eet het met sojasaus, wasabi (mierikswortel), gember en ponzu (klik voor recept). Het grote verschil met sushi is dat sashimi zonder rijst is. Sashimi kan gemaakt worden van allerlei zeevissen, vegan producten en zeeschelpdieren. Zoetwatervissen zijn er niet geschikt voor vanwege het gevaar voor parasieten. Kijk hier voor een recept.
Deze keer vegan
Overbevissing is een groot probleem. Gelukkig worden er steeds meer producten bedacht om daar iets aan te oden, zonder in te boeten in levenskwaliteit. Er zijn inmiddels fantastische vegan visproducten op de markt waarmee sushi kan worden gemaakt.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
WAS DE RIJST
Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en ververs het water tot het niet meer troebel is. Laat de rijst 30 minuten staan in het water en laat het na het afgieten 10 minuten uitlekken.
-
RIJST KOKEN
- Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe
- Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 minuten koken
- Zet het vuur laag en laat de rijst 15 minuten zacht doorpruttelen met het deksel op de pan
- Giet af met een zeef en stort terug in de pan
- Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Maak van een koksdoek een katoenen rand om de deksel opdat er geen condens op de rijst terecht komt
- Sushirijst hoort op kamertemperatuur te zijn. Laat de rijst dus op zijn gemak afkoelen, bijvoorbeeld op een schoon bakblik
Een andere methode is met een rijstkoker of een stoommandje. De rijst is klaar wanneer de korrels donzig (maar niet papperig) zijn met een stevige bite in de kern.
-
NORI KNIPPEN EN INGREDIËNTEN SNIJDEN
Knip de nori doormidden. U heeft nu een stapeltje langwerpige velletjes.
-
INGREDIËNTEN SNIJDEN
- Snij van de vegan tonijn of zalm repen van 1 cm hoogte en breedte. De ideale lengte is de lange kant van de nori maar kortere stukjes achter elkaar leggen kan natuurlijk ook prima
- Snij de komkommer of avocado in een soortgelijk formaat
-
VULLEN, ROLLEN EN SNIJDEN
- Leg een velletje nori met de lange kant naar beneden op de onderste helft van het matje
- Leg er een laag van 1,5 cm rijst op en laat daarbij ongeveer 2 cm aan de bovenkant vrij
- Leg in het midden de vis en de groenten en spuit met een spuitzak (monddiameter 1cm) de roomkaas ernaast
- Rol de sushimat naar boven toe op
- Laat de vrijgebleven rand aansluiten en overlappen zodat de rol gesloten wordt
- Kneed de sushiroll nog in de mat op formaat (rond of vierkant)
-
- Haal de roll uit de mat
- Snij hem dwars door midden met een vochtig mes
- Snij de helften in 6 gelijke delen
- Herhaal dit met de volgende roll tot de ingrediënten op zijn. Klaar!
-
SERVEERTIP
Serveer met een kommetje kikkomansaus, wat sushigember (gari) en een toefje wasabi. Met sashimisaus (volg het recept) is ook heerlijk.
-
Sommigen serveren er ook wel eens wat chuka wakame (klik voor recept) bij.
-
Wijntip
Een mooie warme saké.