Scheermessen met patatas bravas
Couteaux grillés à l’espagnole
Scheermessen met patatas bravas
Description
Navajas a la plancha
Vroeger zag je ze overal op het strand. Daarna steeds minder. Nu lijken ze een klein beetje vaker voor te komen. In de winkels ook, en dat is maar goed ook want ze zijn heerlijk. Ze zijn ook supermakkelijk klaar te maken.
Schoonmaken
Scheermessen bevatten af en toe zand. Soms een beetje, soms een hoop. De schelpen die vol zitten met zand zijn te herkennen. Als u ze met de opening op een snijplank tikt en er komt zand uit, dan is de kans groot dat de hele scheermes uit zand bestaat. Gooi deze schelpen weg.
Scheermessen bevatten ook afvalstoffen die eruit moeten. Het is daarom van essentieel belang dat ze minstens 4 uur in zout water (het beste is gewoon zeewater, maar dat moet je maar net hebben) staan. Dit water elk uur verschonen. Wanneer u ze in een pan met water doet zullen de schelpen zich sluiten. Degene die openblijven zijn naar waarschijnlijkheid dood. Verwijder deze. De schelpen gaan daarna in het zilte water weer langzaam open.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
Hak de peterselie en snij de knoflook in ragfijne plakjes.
-
- Maak een hete barbecue aan. Een grillplaat of een plancha (zie afbeelding) voorkomt al te veel vochtverlies
- Leg de knoflookschijfjes en de schelpen op de plancha
- Besprenkel met wat olijfolie
- Grill ze tot ze opengaan en gaar zijn
- Breng op smaak met een tikkeltje zout
-
SERVEERTIP
- Leg de schelpen op de borden
- Bestrooi met de peterselie en de geroosterde schijfjes knoflook
- Serveer de scheermessen met een halve citroen (voor de liefhebber) en wat patatas bravas (klik voor recept)
- Snijd dikke plakken grof brood of stokbrood voor het opzuigen van de saus. Zorg ook voor een bordje waar de lege schelpen op kunnen.
-
Wijntip:
Een ijskoude Verdejo.