Kalfstomahawk van de grill

pinit

Côte de veau grillée

Kalfstomahawk van de grill

Difficulty: Beginner Prep Time 4 min Cook Time 8 min Rest Time 5 min Total Time 17 minuten
Servings: 4

Description

Food for real cowboys

De tomahawk, wie kent hem niet….een imposant stuk vlees voor het échte Country-Western-Hickory-Smoked-Sundance-Kid-barbecuegevoel! Een ribeye met een handvat, zo zou je het ook kunnen noemen. Hoe dan ook, wat een festijn om zo’n joekel op de grill te gooien! Moeilijk? Welnee. Geduld moet je hebben, dat wel. En een goede kernthermometer!

Je kunt de tomahawk op de grill braden. Hou wel rekening met de dikte – het vlees heeft even nodig om binnenin warm te worden. Een goede methode is om het vlees snel aan te braden en vervolgens na te garen op een graad of 100-120° C. Dit kun je doen door de klep van je outdoor kitchen, je Weber® of Green Egg® te sluiten. Een andere optie is het vlees (op open vuur) te bedekken met een paar lagen aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor dat het vuur inmiddels matig is en het rooster niet te laag staat.

Kalfsvlees

Kalfsvlees. Er zijn twee soorten – blank en rosé.  De rosékalveren, eigenlijk jonge runderen,  zijn wat ouder en hebben een stevigere smaak. Blank kalfsvlees staat bekend om zijn subtiele, malse structuur en zeer verfijnde smaak. Dit recept is geschreven voor blank kalfsvlees. Het wat minder subtiele en stevigere vlees van het rosé kalf kan echter ook prima dienen. U vindt daarom beide soorten in de ingrediëntenlijst.

 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. VOORBEREIDING

    • Een tomahawk per 2 personen, die heb je wel nodig. Er zit een redelijk zwaar bot aan, dat is 1. Het is onweerstaanbaar lekker vlees, dat is 2
    • SUPERBELANGRIJK: Zorg ervoor dat het vlees minstens 2 uur uit de koelkast is en op kamertemperatuur heeft kunnen komen
    • Zorg voor een goed hete grill
  2. Kruid het vlees. Gebruik hiervoor je eigen kruidenmengsel of favoriete rub, of peper en zout.  Wrijf eventueel het vlees even in met wat olijfolie en pers er een teentje knoflook overheen.

  3. GRILLEN

    • Schroei het vlees snel dicht aan beide kanten
    • Zoek daarna een “rustiger” plekje van je grill op om het vlees na te garen. Het vlees moet mooi rosé blijven, maar mag, zeker dichter tegen het bot, niet koud zijn. Zo’n 55° C is een mooie kerntemperatuur .
  4. Haal het vlees van de grill, pak het in met zilverpapier en laat het 5 minuten rusten (rijpen). Afblijven!! Hierdoor verdelen de sappen zich gelijkmatig over het vlees, zodat je mooi mals vlees overhoudt (en razend enthousiaste eters).

  5. SERVEERTIP

    Leg de tomahawks op een paar leistenen platen of houten snijborden, voor wat extra “Western Touch”. Serveer er coleslaw en home fries of french fries bij.

  6. WIJNTIP

    Miller, Budweiser, Coors, ANYTHING but wine!! Als je het kunt vinden, er is zelfs een aantal Tomahawk speciaalbiertjes te krijgen.

Keywords: loin, entrecote, strip, veal

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?