Jambalaya Chicken

pinit

Weergaloos lekker kiprecept uit Louisiana

Jambalaya Chicken

Difficulty: Beginner Prep Time 15 min Cook Time 30 min Total Time 45 minuten
Servings: 4

Description

Een echt Cajun gerecht

Jambalaya is een rijstgerecht, ontstaan uit een mengelmoes van de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Sommigen beweren dat het dateert uit de tijd dat de Spanjaarden het voor het zeggen hadden in dit gebied, en dat het daarom een verwante van de Spaanse paella is. Anderen weten weer te vertellen dat het woord “Jambalaya” een samenstelling is van de Franse woorden jambon (ham) en à la, plus het West-Afrikaanse woord voor rijst ya-ya.
Net als met plov en paella wordt de rijst in het gerecht meegekookt, niet eerst gegaard en daarna toegevoegd. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Vaste bestanddelen zijn ui, paprika en bleekselderij. Verder gaat er één of een combinatie van de volgende zaken bij in: vlees, gerookte worst (zoals chorizo), kip, ham, schildpad, kalkoen, schaaldieren, schelpdieren of alligator. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden.

In Gonzales,Louisiana, de stad die de jambalayahoofdstad van de wereld wordt genoemd, wordt elk jaar een Jambalayafestival gehouden.

Gonzales, Louisiana
Gonzales, Louisiana

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Instructies

  1. AAN DE SLAG

    • Snij de groenten in redelijk fijne stukjes
    • Kruid de kippenbouten
    • Maak in een pan met dikke bodem (cocotte) de helft van de olie warm
    • Braad hierin de kippenbouten aan en gaar ze een minuut of 5
    • Verwijder de kip en hou apart
    • Voeg de rest van de olie toe, vervolgens de ui, paprika en selderij
    • Stoof de groenten tot ze gaar zijn (minuut of 5)
    • Voeg de knoflook en de kruiden toe
  2. Leg de kip terug in de pan (eventueel al van het bot).

  3. Doe de rijst erbij en schep goed om.

  4. Breng aan de kook, verlaag de warmtebron en laat sudderen. Let erop dat de rijst niet aanbakt.

  5. Na 30 minuten moet  het vocht zo’n beetje zijn opgenomen door de rijst en moet de rijst gaar zijn.

  6. Breng op smaak met peper en zout. Klaar!

Keywords: kip, haan, louisiana, rijst

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?