Varkenshaas met mosterdsaus

pinit

Filet mignon de porc, sauce moutarde

Varkenshaas met mosterdsaus

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 5 min Cook Time 15 min Total Time 20 minuten
Servings: 1

Description

Een woord vooraf:
Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug bevindt. Hij bestaat uit een kop (kophaas), een dik gedeelte met een relatief dun uiteinde (varkensfilet, varkenshaas). De kophaas is het goedkopere deel omdat hij wat onregelmatiger van vorm is en minder mooi oogt. Qua smaak en structuur zijn beide stukken equivalent. Kophaas is niet eenvoudig te vinden: over het algemeen zult u in de winkel alleen varkenshaas tegenkomen. Dit heeft te maken met het feit dat de kophaas in de horeca veelvuldig wordt toegepast in gerechten waarvan, door de bewerking en de vorm, niet meer te herleiden is, of er nu varkenshaas of kophaas in zit. Kwestie van kostenbesparing. Voor dit recept kunt u zelf kiezen wat u het beste lijkt. Wij hebben voor het recept kophaas gebruikt.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Instructies

  1. Bereiding:

    • Kruid het vlees met uw favoriete kruidenmix of met peper en zout
    • Schil de winterpenen en snijd ze in acht partjes, overlangs
    • Schil de aardappelen. Maak  een blonde roux (sausbasis - zie recept) met boter en bloem
    • Hieraan voegt u vervolgens voegt u, scheut voor scheut, de melk en de bouillon (klik voor recept) toe en blijft u roeren om een mooie gladde saus te verkrijgen
    • De saus een minuut of vijf laten garen op laag vuur
    • Nu een scheut witte wijn erbij, en vervolgens de mosterd
    • Op smaak brengen met zout. Uw mosterdsaus is klaar
    • Bak de (kop)haas in een braadpan in geklaarde boter door hem snel dicht te schroeien op hoog vuur, en vervolgens ongeveer 8-12 minuten te bakken tot hij gaar is en licht rosé van binnen
    • Ongeveer een minuut of vijf voor het einde de pan afdekken en een half glas water aan de boter toevoegen
    • Kook ondertussen de wortelen (niet te gaar) in zout water en giet ze af
    • Doe hetzelfde met de aardappelen.

    Opmaak:

    • Trancheer de kophaas in grote plakken
    • Dresseer op een groot plat bord, samen met de wortelen en de aardappelen
    • Garneer af met de mosterdsaus, wat peterselie en wat zwart zout. Klaar!

    Tip:
    Houd wat saus achter de hand. Er komt navraag over van uw tafelgenoten!

    Wijntip:
    Heerlijk gerecht om mee te experimenteren! U kunt natuurlijk bij de klassiekers blijven, zoals een rode Côtes de Provence, een rode Premières Côtes de Blaye uit de Bordeauxstreek, of een rode Côtes du Rhône Villages uit de Rhônevallei. Maar probeer eens een Corbières Rosé uit Languedoc Roussillon, of een Arbois Rosé uit de Jura!

Keywords: haas, varkenshaas, roux, carottes

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?