De langoustine of Noorse kreeft (Nephrops norvegicus), ook wel bekend als scampi. Jazeker, scampi. En toch denken de meeste mensen bij dat woord – ten onrechte- aan een grote garnaal.
Deze zeekreeft kan een grootte bereiken van 10 tot 24 centimeter en leeft ingegraven in zanderige en modderige bodems, meestal op dieptes tussen 30 en 200.
De Noorse kreeft wordt in de handel vaak aangeduid als langoustine. Het is belangrijk om langoustine niet te verwarren met de langoest (ook wel hoornkreeft).
In de keuken is het een zeer verdienstelijk schaaldier. Je kunt er van alles mee en hij decoreert ook nog eens super.
De langoustine wordt in Italië scampo wordt genoemd. Wij Nederlanders hebben niet goed opgelet op vakantie: we hebben het meervoud van scampo, scampi, meegenomen naar huis, en daar weer een meervoud van gemaakt: scampi’s. Toch teveel zon en wijn….
Zie ook: garnaal, gamba, rivierkreeft, langoustine
Franse term: langoustine
Duitse term: Kaisergranat
Engelse term: Norway lobster, Dublin Bay prawn, shlobster (shrimp-lobster), langoustine