Een typische zeewatergarnaal is de Noordse garnaal (Pandalus borealis), uit de koude diepe wateren van de noordelijke Atlantische Oceaan. Deze garnalen worden nabij Groenland gevangen. Het vlees van de gekookte garnaal is licht roze, terwijl de schaal donker roze van kleur is. Zowel gepeld als ongepeld wordt deze garnaal op de markt gebracht. Andere garnalen zijn de Penaeidae, die bekend zijn onder de naam roze garnaal. In de volksmond wordt de roze garnaal nog vaak Noorse garnaal genoemd. Deze benaming is onjuist. De roze garnaal wordt in het wild gevangen en na de vangst rauw gepeld en diepgevroren. Dit gebeurt in landen als Vietnam, India en Bangladesh. De garnalen worden vanuit deze landen naar Europa geïmporteerd en aldaar ontdooid en gekookt. Nederlanders hebben een bijzondere voorkeur voor een product dat weliswaar allang niet meer uitsluitend in Nederland wordt geproduceerd maar waarop wel min of meer in de buurt van Nederland wordt gevist: de Hollandse garnaal (zie afbeelding).
Zie ook: gamba
Franse term: Crevette
Duitse term: Garnele
Engelse term: Shrimp