Zowel de garnaal als de gamba behoren tot de kreeftachtigen, maar ze vallen elk onder een aparte subcategorie. De garnaal heeft kortere poten, andere kieuwen en klauwen op slechts twee paar poten, terwijl de gamba langere poten heeft met klauwen op zelfs drie paar poten. Verder draagt de garnaal haar eitjes mee en blijft ze tijdens het broedseizoen in de buurt van de ongeboren kleintjes, terwijl de gamba eitjes legt en ze daarna achterlaat.
Beide soorten zijn er in verschillende maten en beide soorten zijn erg lekker in de keuken en daar gaat het bij ons om in deze site.
De gamba wordt in Nederland vaak verward met de langoustine, ook een kreeftachtigen. De langoustine, die in Italië scampo wordt genoemd, is toch echt iets anders. Bovendien hebben wij Nederlanders ook niet goed opgelet op vakantie: we hebben het meervoud van scampo, scampi, meegenomen naar huis, en daar weer een meervoud van gemaakt: scampi’s. Toch teveel zon en wijn….
Zie ook: garnaal , scampi, langoustine