Ciauscolo is een traditionele boerenworst uit Umbrië en Marche, Italië met een IGP (beschermde geografische aanduiding). De oorsprong wordt, voor de verandering, niet gezocht bij de Romeinen: men vermoedt dat deze worst een overblijfsel is uit de periode na de val van Rome, toen de Adriatische kust van het huidige Italië in handen was van de Longobarden. Zou dus zomaar kunnen dat ciauscolo en Zwiebelmettwurst familie zijn…
De eerste schriftelijke vermelding komt uit de stad Macerata, Marche, uit 1696.
Ciauscolo wordt gemaakt van varkensvlees: schouder, buikspek, ham, lendestuk, reuzel en andere kleinere stukken. Daaraan worden smaakstoffen als witte wijn, knoflook en peper toegevoegd. Het vlees wordt na ongeveer 2 dagen koeling meerdere keren gemalen en in darmen gestopt. De rijping duurt in de minimaal 15 dagen, tussen 10 en 16 °C. Het
Jonge ciauscolo is smeerbaar, net als paté. Deze eigenschap heeft vooral wat vettere ciauscolo, uit Macerata en de streek rond Ascoli Piceno. Rijpere ciauscolo, die we vaker in Umbrië tegenkomen, kan gesneden worden op de snijmachine (zie afbeelding).