Salmorreta

Basissaus uit de Spaanse keuken, onder andere voor paella

Salmorreta
Description
Salmorreta – de geheime smaakmaker van de Alicantijnse keuken
Salmorreta (niet te verwarren met salmorejo, een variant van gazpacho). Deze intense, aromatische basis – gemaakt van knoflook, ñorapepers, peterselie en tomaat – is hét fundament van veel vis- en schaaldiergerechten uit de provincie Alicante, zoals arroz a banda, paella de marisco of arroz del senyoret. Een kant-en-klare smaakbom die je slechts hoeft toe te voegen aan je bouillon of rijstgerecht.
De ñora’s worden zachtjes aangebakken, de knoflook en peterselie geven diepgang, en de tomatensaus zorgt voor balans en zoetigheid. Eenmaal gepureerd ontstaat er een dikke, dieprode pasta die je gerechten naar een hoger niveau tilt.
Deze bereiding is eenvoudig, maar vraagt om aandacht – zoals dat hoort bij alles wat écht goed moet smaken.
Salmorreta bestaat in verschillende varianten. De Alicantina wijkt licht af van het Valenciaanse recept, en iedere familie heeft zo zijn
150g
Keukengerei
Instructies
-
Verhit een kleine koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en giet er genoeg olijfolie in om de bodem tot ongeveer een halve centimeter te bedekken.
-
Gooi de ñora-stukjes in de pan en verhit ze tot ze een aangename, aromatische geur verspreiden – ongeveer 1 minuut.
-
Voeg de teentjes knoflook toe en bak ze rondom tot ze beginnen te bruinen, nog eens 2 minuten.
-
Eventueel kunt u wat tomaatjes mee laten stoven. Lees hierover onder meer.
-
Gooi dan een handvol grof gesneden peterselie in de pan (inclusief de steeltjes).
-
Meng even.
-
Voeg de tomate frito of sugo (zie recept) toe aan de pan...
-
... en laat dit ongeveer 5 minuten sudderen. Het kan ook met verse tomaat of pomodori pelati maar dan duurt het langer: als je verse tomaten gebruikt, zorg er dan voor dat je ze goed laat inkoken zodat de suikers vrijkomen. Gebruik je tomaten uit blik, dan gaat dit proces wat sneller maar het reduceren van de tomaat blijft een lang proces. Combineren kan ook. Zoals op de afbeelding hoger te zien is hebben wij in een eerdere fase wat snoeptomaatjes toegevoegd en mee laten stoven.
-
Bewaartip
Stort het geheel in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een...
-
...gladde, dikke saus. Klaar!
-
Salmorreta is, net als sugo bijvoorbeeld (zie afbeelding) prima te portioneren en te bewaren in de vriezer.