Quiche Courgette


Quiche Courgette
Description
Korstdeeg
Korstdeeg, kruimeldeeg wordt het ook wel genoemd. De basis voor allerlei heel beroemde taarten zoals tarte tatin, appeltaart, quiche lorraine, en ga zo maar door. Klik hier voor het recept.
Quiche
Quiche Lorraine (zie recept) is afkomstig uit Lotharingen, eeuwenlang wisselend tussen een Duitse of een Franse streek. De naam quiche is afgeleid van een woord uit de Lotharingse streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek). Een quiche is een hartige open taart, gemaakt met een korstdeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room (appareil), met daarin verschillende toevoegingen. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij blokjes gerookt spek en (eventueel) geraspte kaas worden toegevoegd.
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
Voorbereiding
Zet de oven aan op 180°C.
-
Maak een pâte brisée (klik hier voor het recept) .
-
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
-
Beboter een ronde springvorm van 12cm. Groter kan ook, maar dan moet u alle ingrediënten in verhouding vermenigvuldigen. Hou de quiche wel mooi hoog (3-4cm), dat is het lekkerst.
Rol het deeg uit tot een ronde lap, rol deze op de deegroller en rol deze vervolgens uit op de vorm, over de rand
-
Verwijder het overtollige deeg en zet de bakvorm met het deeg in de koelkast.
-
Maak de sjalot schoon en hak deze fijn. Was de courgette, verwijder de uiteinden en snijd ze in plakjes van ongeveer 3 mm dik.
-
Snij de pancetta parmentier.
-
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot zachtjes (doreren).
Voeg de pancettablokjes toe en bak deze goudbruin. -
Voeg vervolgens de courgettes toe, schep een paar keer om, sluit af met een deksel en stoof en 7 à 8 minuten op laag tot middelhoog vuur. Laat daarna iets afkoelen.
-
Snijd de scamorza in kleine blokjes.
-
-
Voeg Parmezaanse kaas toe, breng op smaak met zout en peper, en roer alles nog even goed door elkaar.
-
Haal het deeg uit de koelkast.
-
Verdeel de courgettes met pancetta ...
-
...en stukjes scamorza...
-
Serveertip:
gelijkmatig over de vorm...
-
...en giet het eimengsel eroverheen. Laat even rusten opdat het mengsel zich goed verdeelt.
-
Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180°C ongeveer 45 minuten of tot hij mooi goudbruin is.
-
Haal uit de oven en laat 8 minuten rusten op een rooster.
-
Verwijder de rand van de springvorm en laat nogmaals 5 minuten rusten.
-
Serveer uw courgettequiche lauw tot warm. Afhankelijk van de gelegenheid kunt u hem in zijn geheel, in parten of in plakken snijden - als de quiche goed gelukt is, is hij daar stevig genoeg voor.
Vegetariër? Laat de pancetta achterwege.