Ile flottante

pinit

Ile flottante

Difficulty: Beginner Prep Time 30 min Cook Time 5 min Total Time 35 minuten
Servings: 4

Description

🇫🇷 Île flottante – poëtisch én verfijnd, een wolkje op donzige custard ☁️🍮

De Île flottante – letterlijk een “zwevend eiland” – is een klassiek Frans dessert dat de perfecte balans biedt tussen luchtige meringue en zijdezachte crème anglaise

De vroegste vermeldingen van dit dessert gaan terug tot de 17e eeuw, bij François Pierre de Varenne, die in Le Cuisinier François een versie opnam die bestond uit zoete eiwitten, gestoomd en geserveerd met custard. In de professionele keukens kreeg de Île flottante echter pas echt vorm aan het begin van de 20e eeuw, toen Auguste Escoffier, een van de grondleggers van de moderne Franse gastronomie, zijn versie introduceerde in het Guide Culinaire.

Auguste Escoffier
Auguste Escoffier

Met andere woorden: u serveert niet zomaar een klassieker, maar een dessert dat doordrenkt is van culinaire traditie – van de allereerste Franse kookboeken tot de elegantie van Escoffier’s repertoire.

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructions

  1. Maak de crème Anglaise volgens ons recept. Laat afkoelen en hou apart.

  2. Klop de eiwitten met een handmixer of garde tot je de kom om kunt draaien en het mengsel niet van de kom loslaat.

  3. Tijdens het kloppen de poedersuiker beetje bij beetje toevoegen.

  4. Zet een faitout met ruim water op en breng aan de kook.

  5. Maak bollen of grote quenelles van het eiwit en laat deze in het water glijden. Stoom de op het water drijvende eiwittbollen op zacht vuur in een paar minuten gaar.

  6. Maak een spiegel van de crème Anglaise op gekoelde, diepe borden.

  7. Leg de eiwitbollen in de crème Anglaise.

  8. Maak een mooie donkere karamel (klik voor recept). Hiermee versiert u de borden. Uw fantasie neemt de leiding. Wilt u draden over het bord, of misschien een leuk gewelf van karamel  (klik hier voor instructies) over het bord heen? Het ligt aan u.

  9. Serveer de îles flottantes vlot nadat u de karamel heeft toegevoegd. Deze zal uiteindelijk gaan smelten en dan is het mooie "crunchy" effect weg.

  10. Wijn? Mooi, zoet vol. Een Macvin du Jura, een Cérons, een Saint-Croix-de-Mont bijvoorbeeld. 

    wijntip witte wijn

Culinarius.nl RECEPTEN UIT DE HELE WERELD

File under

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?