Żurek (zjoerek)
Poolse zure roggesoep


Żurek (zjoerek)
Ingrediënten
Instructions
-
Maak een mooie runderbouillon of groentebouillon (zie recepten). Varkensbouillon kan ook.
-
- Rooster de knoflookteen in de schil in een koekenpannetje tot deze gaar is
- Pel voorzichtig en pureer
-
- Breng de groentebouillon of vleesbouillon aan de kook
- Voeg in stukken gesneden gerookte ribbetjes of varkensbotten of in vier stukken gesneden spek toe
- Laat ongeveer 20 minuten koken
-
- Voeg rauwe verse worst of saucijs toe
- Verlaag het vuur en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten sudderen
-
- Voeg de zure roggevloeistof (zurek) toe
- Laat ongeveer 10 minuten koken
- Voeg ondertussen de majoraan en de knoflook toe
-
- Haal de soep van het vuur
- Voeg de room toe
- Breng op smaak met zout en peper
- Haal de worst uit de soep, snijd deze in plakjes en doe ze terug in de pan met de soep
-
Serveer de zurek met gekookt ei en brood. Klaar!