Voor de gevorderde kookgekken onder ons die het punt hebben bereikt waarop men zelf worst gaat maken. Varkensdarm, gehaktmolen, de lekkerste ingrediënten en veel inspiratie. De rest gaat eigenlijk vanzelf. Worst maken is eigenlijk geeneens zo heel erg moeilijk. Het is wel een hoop werk en de keuken moet na de "worstfabricatie" wel eventjes grondig worden opgeruimd....
Deze worst vindt zijn inspiratie in de Franse keuken. De rode biet zorgt voor een zekere 'légeresse", ondersteunt de licht grondige smaak van de lever en biedt extra kleur. De koriander rondt de smaak mooi harmonisch af. Experimenteer zelf met andere smaakcombinaties.
Snij de ui in halve ringen.
Verwijder de kippenlevertjes en doe ze in een kom.
Gebruik de overgebleven boter en het bakvocht om de ui aan te zetten.
Als de ui glazig is mag deze samen met het bakvocht bij de levertjes.
Het zout en korianderzaad (heel) toevoegen.
Flink wat peper uit de molen erbij.
Draai de gekookte rode biet, de levertjes, de kruiden en de speklappen door de gehaktmolen.
Voeg de havermout toe aan het mengsel.
Plaats de varkensdarm op de worstvuller van de vleesmolen.
Zet de vleesmolen aan tot de tuit van de worstvuller vol is.
Knoop nu de darm dicht.
Draai de worst door en sluit de achterkant af met een knoop in de darm.
Dit is het resultaat.
Afhankelijk van uw plannen kunt u nu de worst met rolladetouw (af door de worst een paar slagen te draaien) afknellen op de gewenste lengte.
U bepaalt zelf waar u later mee wilt werken. Wat u niet meteen verwerkt kan nu in de diepvries.
De 50-70g geklaarde boter in een cocotte (braadpan) en verhit (niet te veel, anders knapt de darm).
Leg de worst in de pan en bruin langzaam aan één kant.
Deze worst is heerlijk met aardappelpuree (zie recept) en een groene salade met vinaigrette (zie recept).
De worst waar dit recept zijn inspiratie op berust komt uit het Franse Département de l'Ariège. Een strakke wijn uit die buurt ligt dan ook voor de hand: Bergerac rosé. Een mooie frisse rosé.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!