Uit de Oostenrijkse keuken
De originele Wiener Schnitzel
wordt gemaakt van kalfsfricandeau. Inmiddels heeft dit gerecht zijn ronde om de wereld gemaakt en onderweg is de directe verbinding met kalfsvlees verloren gegaan. In Nederland wordt deze schnitzel hoofdzakelijk gemaakt van varkensvlees. In Oostenrijk zal men hier en daar nog duidelijk het verschil maken: Een schnitzel is een stukje gepaneerd varkens- of kipvlees, een WIENER Schnitzel een stukje gepaneerd kalfsvlees.De benaming Wiener Schnitzel komt het eerst voor in een kookboek in 1884. Toch wordt voor dit gerecht nog tot diep in het eerste decennium van de 19e eeuw vaker de benaming eingebröselte Kalbsschnitze gebruikt.
Radetzky
De naam Wiener Schnitzel is waarschijnlijk ontstaan als analogie met een Italiaans gerecht dat er op lijkt, de “Cotoletta alle Milanese”, ook een gepaneerd stukje kalfsvlees. Volgens de legende was het Veldmaarschalk Radetzky zelf die dit recept in 1857 mee terugnam, na zijn pensioen als Gouverneur van over Noord-Italië in Milaan. wel weer jammer dat later is gebleken dat het een broodje-aap-verhaal is. Of een broodje kalfsvlees?
De Wiener Schnitzel behoort in zeer ruime boter op 160 graden “zwemmend” te worden gebakken en tijdens het proces regelmatig overgoten te worden met de resterende boter (arroseren). De Schnitzel behoort slechts eenmaal te worden gekeerd maar moet wel in beweging blijven, omdat anders de boter onder het vlees te snel afkoelt. Het paneermeel hoort niet geplet te zijn, opdat het tijdens het bakken kan “souffleren”. Traditioneel wordt Wiener Schnitzel geserveerd met Kartoffelsalat en/of komkommersla (klik voor recept). De traditionele versiering zijn een schijfje citroen en een toefje peterselie, beide uitstekend geschikt voor combinatie met vette spijzen.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Paneer de schnitzels met ei en paneermeel
Bak de schnitzels in ruime geklaarde boter, ongeveer 3 minuten aan beide kanten, op 160 graden, tot ze goudgeel zijn. Constant begieten met de bakboter (arroseren). Zie de inleiding voor advies voor een topresultaat!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!