Vitello tonnato, ook wel Vitel Tonné, is een Piemontees gerecht dat door Pellegrino Artusi, wereldberoemd literair criticus en vermaarde gastronoom, aan het einde van de 19e eeuw werd opgetekend. De combinatie van vis en rundvlees is echter veel ouder en komt ook al voor in de Renaissance. De modernere variant is met een saus op basis van mayonaise. Deze variant, waarvan beweerd wordt dat het de originele variant uit Piemonte is, gebruikt een saus die veel wegheeft van mayonaise maar wordt gemaakt met hard gekookte eidooiers.
[caption id="attachment_6986" align="aligncenter" width="225"] Pellegrino Artusi[/caption]Het meest geschikte stuk vlees voor dit gerecht is blanke kalfsmuis.
Leg de runder- of kalfsmuis in een niet al te ruime bak
Voeg water toe om het vlees volledig onder vloeistof te hebben staan
Laat de tonijn uitlekken.
Draai de tonijn in een hakmolen of blender (kan ook met een staafmixer) samen met de harde eidooiers, een flinke eetlepel kappers, het sap van een halve citroen, de ansjovisjes, een half glas olijfolie en een eetlepel azijn tot een zo fijn mogelijk mengsel.
Voeg wat van het kookvocht toe om een mooie lobbige saus te verkrijgen.
Snij de muis in dunne plakjes. Heeft u een snijmachine? Nog beter!
Leg de plakjes vlees dakpansgewijs op een serveerschaal of op de borden.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!