Vitello tonnato

Veau au thon
pinit
Difficulty: Gemiddeld Prep Time 12 uur Cook Time 1 uur Rest Time 2 min Total Time 13 uren 2 minuten
Servings: 6

Description

Uit de traditionele Piemontese keuken

Vitello tonnato, ook wel  Vitel Tonné, is een Piemontees gerecht dat door Pellegrino Artusi, wereldberoemd literair criticus en vermaarde gastronoom, aan het einde van de 19e eeuw werd opgetekend.  De combinatie van vis en rundvlees is echter veel ouder en komt ook al voor in de Renaissance. De modernere variant is met een saus op basis van mayonaise. Deze variant, waarvan beweerd wordt dat het de originele variant uit Piemonte is, gebruikt een saus die veel wegheeft van mayonaise maar wordt gemaakt met hard gekookte eidooiers.

Pellegrino Artusi
Pellegrino Artusi

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Het meest geschikte stuk vlees voor dit gerecht is blanke kalfsmuis.

  2. MARINEREN

    Leg de runder- of kalfsmuis in een niet al te ruime bak

    • Voeg witte wijn, de selderijstengel (in blokjes gesneden) de laurierblaadjes de kruidnagels en de salie toe
    • Bedek de schaal met huishoudfolie en plaats in de koelkast om minstens 12 uur te marineren
  3. FILTEREN

    • Breng de muis nu over in een pan
    • Zeef de marinade en voeg deze toe aan het vlees
  4. KOKEN

    Voeg water toe om het vlees volledig onder vloeistof te hebben staan

    • Zout het vocht
    • Breng aan de kook
    • Kook een uur lang
  5. AFKOELEN

    • Haal het vlees uit de pan en bewaar een paar pollepels vol gezeefd kookvocht
    • Breng het vlees terug naar kamertemperatuur en zet het daarna een uur in de koelkast om stevig te worden
    • Kook ondertussen de eieren hard
  6. DE SAUS

    Laat de tonijn uitlekken.

  7. Draai de tonijn in een hakmolen of blender (kan ook met een staafmixer) samen met de harde eidooiers, een flinke eetlepel kappers, het sap van een halve citroen, de ansjovisjes, een half glas olijfolie en een eetlepel azijn tot een zo fijn mogelijk mengsel.

  8. Voeg wat van het kookvocht toe om een mooie lobbige saus te verkrijgen.

  9. TRANCHEREN

    Snij de muis in dunne plakjes. Heeft u een snijmachine? Nog beter!

  10. RANGSCHIKKEN

    Leg de plakjes vlees dakpansgewijs op een serveerschaal of op de borden.

  11. GARNEREN

    • Bedek ze met een fikse laag saus
    • Garneer af met wat kappertjes en serveer met zure augurkjes “on the side”
Keywords: escalope, escaloppe, scaloppina, mius, muis, mayonaise

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?