Print opties

Zeeduivel met saffraansaus van crème épaisse

Recept met een ster

Courses
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 8 min Total Time: 23 minuten
Servings 4
Beschrijving

Supermooi gerecht. kan zó op tafel bij uw chique diner.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 600 grammen zeeduivelfilet (evt. heilbot, zeewolf)
  • 6 plakken gerookt spek (2-3mm)
  • 6-8 draadjes saffraan
  • 70 milliliters witte wijn
  • 4-6 groene asperges (klein; per persoon)
  • 4 trosjes minitrostomaatjes (uit de oven)
  • 200 grammen aardappel, in de schil gekookt (vastkokend)
  • 200 milliliters crème épaisse (zie recept)
  • 1 scheutje olijfolie EV
  • 100 grammen geklaarde boter
  • 1 p.p. boter (naar behoeven)
  • zout en peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Oven
  • Sauteuse
  • Rolladetouw
  • Koekenpan
  • Garde
Instructies
    • Controleer de vis goed op vel en graten. Neem mooie grote filets
    • Stoof de trostomaatjes aan de tros in de oven, 60 minuten op 160 graden, met wat olijfolie. Breng op smaak met wat grof zeezout
  1. Week de saffraandraden in de wijn.

  2. Snij de filets in stukken om mooie hoge medaillons te kunnen maken. De hoogte wordt bepaald door…

  3. …de breedte van de plakjes spek.

  4. Bardeer de medaillons met het spek en bind ze op met rolladetouw.

  5. Blancheer de miniasperges door ze even in kokend water de dompelen, dan te laten schrikken in ijswater en vervolgens 3 minuten te koken.

  6. Pel de in de schil gekookte aardappel.

  7. Snij deze parmentier.

  8. Zet een pannetje op en smelt daarin wat roomboter.

  9. Stoof de aardappelblokjes langzaam tot ze heet zijn.

  10. Giet de geklaarde boter in een koekenpan en laat goed heet worden.

  11. Bak de medaillons 3-5 minuten (afhankelijk van de vissoort en de hoogte) aan weerskanten. Niet al te gaar, ze moeten mooi gaar zijn maar niet droog. Arroseer (overgiet met bakvocht) van tijd tot tijd.

     
    • Haal de medaillons uit de pan
    • Giet de boter deels af (ongeveer de helft)
    • Blus af met de wijn met saffraan
  12. Laat de alcohol verdampen en de wijn reduceren.

  13. Voeg de crème épaisse (klik voor recept) toe.

  14. Roer glad met een garde.

    • Neem hete borden.
    • Leg in het midden wat aardappelblokjes
    • Leg daar de medaillons op
    • Nappeer met de saus
    • Serveer met de groenten. Klaar!
  15. wijntip witte wijn

    Een Riesling, een Pouilly Loché, een Jurançon. Ook een Grüner Veltliner zou hier niet misstaan.

Keywords: vis, sauteren, saffraan, room

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!