Carrilleras de cerdo al vino tinto

Ibérico varkenswang in rode wijn op z'n Spaans
pinit

Joues de porc au vin rouge à l’Espagnole

Carrilleras de cerdo al vino tinto

Difficulty: Beginner Prep Time 15 min Cook Time 2 uur Rest Time 30 min Total Time 2 uren 45 minuten
Servings: 8

Description

Carrilleras de cerdo

Ja, varkenswang. Een prima spier voor allerlei slow-cookingexperimenten. Deze stoofpot uit de Spaanse keuken is echter alles behalve een experiment. De befaamde carrilleras de cerdo  zijn een geliefd stoofgerecht in Spanje. Iets exotisch in deze variant zijn de kaneel en steranijs maar geloof me: daar krijgt u geen spijt van!

Mee weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Voor dit gerecht zijn Ibérico varkenswangen het meest geschikt. Andere varkenswangen kunnen ook maar zijn minder vet en daarom iets minder goed toe te passen in dit recept.

  2. 1,2,3,4,5

    1. Droog de wangen met keukenpapier
    2. snij vliezen en overtollig vet weg met een scherp mes
    3. Kruid met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of uw eigen samenstelling. Peper en zout kan ook
    4. Bestuif met bloem en
    5. klop overtollig bloem van de wangen af
  3. Laat de wangetjes even rusten. Snij ondertussen de groenten in niet al te grove stukken.

  4. Zorg ervoor dat u de groenten ongeveer even groot snijdt.

  5. Doe olie in een cocotte of braadpan, laat heet worden op hoog vuur en braad de wangen aan een kant aan.

  6. Draai ze om en braad de andere zijde ook. Haal ze uit de pan en laat ze rustig liggen op een plaats op kamertemperatuur.

  7. Doe in dezelfde cocotte en dezelfde olie en met hetzelfde vuur nu de groenten in de pan.

  8. Schep een paar keer goed rond.

  9. Voeg nu de rozemarijn, tijm en laurier toe.

  10. Blijf 10 minuten lang roeren tot alle sappen mooi verdeeld zijn.

  11. Voeg nu de kaneel, rietsuiker en steranijs toe. Roer weer een minuut of tien en laat het meeste vocht uit de groenten en kruiden verdampen.

  12. Verwijder nu de rozemarijn en de tijm.

  13. Voeg het vlees toe. Verlaag de warmtebron.

  14. Voeg de wijn…

  15. …en de bouillon (klik voor recept) toe.

  16. Alles staat nu mooi onder vloeistof. Sluit de pan niet af. Hou het mengsel tegen de kook aan en stoof 2 uur lang op een laag vuurtje.

  17. Verwijder na deze 2 uur de kaneel, de laurier en de steranijs.

  18. Controleer met een vork of de wangen mals en gaar zijn. Verwijder ze daarna uit de pan.

  19. Vermeng alles met een staafmixer tot een mooie, gladde saus is ontstaan. Dit kan eventueel ook in een blender. Mocht u de saus te dun vinden, reduceer deze dan door hem op een hoog vuur in te dampen. Let wel op – water verdampt, zout niet – uw gerecht wordt dus zouter als u het inkookt.

  20. Leg de wangen nu terug in de saus. Sluit de pan af met een deksel en laat  30 minuten rusten voor u serveert.

  21. SERVEERTIP

    Serveer met aardappelpuree. Klik hier voor een recept.

  22. WIJNTIP

    Om in hetzelfde thema te blijven – een mooie rode Tempranillo uit de Extremadura. Kunt u voor dit recept trouwens ook prima in de saus gebruiken!

    wijntip rode wijn

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?