Print opties

Varkenswang in ganzenvet en rode wijn

Joues de porc confites au vin rouge

Cuisine ,
Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 2 uur Total Time: 2 uren 15 minuten
Servings 4
Beschrijving

Recept met een ster

Varkenswang leent zich erg goed voor allerlei slow-cookingexperimenten. Deze variatie op een stoofpot uit de Franse keuken is echt super lekker. Wij hebben hem gestoofd in de houtoven maar dat kan natuurlijk ook prima in een conventionele oven.

Konfijten
Konfijten is het langzaam in suiker laten drogen van fruit. Het is OOK het langzaam laten stoven van vlees en gevogelte in vet. Dat is wat we hier gaan doen. Maar dan wel met een extra “twist”. We voegen namelijk wijn en bouillon toe aan het vet. Iets minder zwaar en ook erg lekker.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 400 grammen varkenswangen (schoon)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 tenen knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 winterpeen
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje salie
  • 150 grammen ganzenvet
  • 200 milliliters runderbouillon (zie recept)
  • 200 milliliters rode wijn
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Cocotte
  • (Hout)oven
  • Keukenpapier
Instructies
    • Droog de wangen met keukenpapier 
    • snij vliezen en overtollig vet weg met een scherp mes
  1. Kruid met peper en zout of uw eigen kruidenmix.

  2. Laat het ganzenvet heet worden in een koekenpan.

  3. Leg de wangen in de pan op hoog vuur en braad de wangen aan een kant aan.

  4. Draai ze om en braad de andere zijde ook.

  5. Snij de groenten parmentier en leg de knoflook en kruiden klaar. Knoflook hoeft u niet te pellen. Nergens voor nodig.

  6. Leg het vlees in de cocotte.

  7. Voeg nu de rozemarijn, tijm, salie en knoflook toe.

  8. Doe de overige groenten erbij.

  9. Voeg een glas rode wijn toe.

  10. Daarna ongeveer evenveel bouillon (klik voor recept).

  11. Als laatste het bakvet van de wangen.

  12. Sluit de pan af met een deksel.

  13. Gaar op 120 graden gedurende 120 minuten. Mag in de houtoven, hoeft niet.

  14. Haal de pan voorzichtig uit de oven. Dit is het beoogde resultaat.

    • Controleer op zout
    • Vis de kruiden en de knoflook uit het stoofvocht
    • Serveer met een beetje van de (gezeefde) bouillon, een gekookte aardappel en een gekookte courgette. Klaar!
Keywords: konfijten, conserveren, bewaren, ui

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!