Filet mignon de porc, polenta aux marrons et pruneaux
Een knipoog naar de Dolomieten
Polenta
Polenta is een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem. Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk). Moderne polenta wordt bereid door de voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).
Polenta wordt ook wel vermengd met andere meelsoorten. De meest voorkomende vormen zijn mengsels van maïsmeel en kastanjemeel, en maïsmeel met kikkererwtenmeel (farina di ceci). Er is een polentavorm die geheel uit kastanjemeel bestaat. Deze “polenta dolce” (zoete polenta) is een specialiteit uit de Noord-Italiaanse Apennijnen.
[caption id="attachment_510" align="aligncenter" width="300"] Kastanjemeel[/caption]Parmentier
Parmentier is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in blokjes snijden van 1x1x1 cm (zie afbeelding).
Voorbereiding:
Bereiding:
Maak de kastanjepolenta (klik voor recept).
Stort de polenta in een garneerring en laat opstijven (maar niet koud worden).
Serveer met wat parmentier gesneden gestoofde wortel.
Fruitige witte wijn. Niks meer aan doen.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!