Print opties

Twentse bakleverworst met appel en stamppot spruitjes

Saucisson de foie aux pommes et choux de Bruxelles

Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 20 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Lekker Twents

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 12 plakken bakleverworst
  • 250 grammen aardappel (vastkokend)
  • 200 grammen spruitjes
  • boter (naar behoeven)
  • 2 appels (stevig - Braeburn bijvoorbeeld)
  • 400 grammen basterdsuiker (donker)
  • zout en peper (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Appelboor
  • Dunschiller
  • 2 Koekenpannen
  • Stamper
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Snij de worst in gelijke plakken (trancheren).

  2. Snij de appels in 6 partjes en verwijder het klokhuis.

    • Kook de aardappels beetgaar
    • Maak de spruitjes schoon en snij ze in kwarten
  3. Bereiding: 

    Doe wat boter of olie in een wok en roerbak de spruitjes ongeveer 3 minuten.

  4. Doe boter in een koekenpan en bak de leverworst gaar binnenin en krokant aan de buitenkant (ongeveer 3 minuten per zijde).

    • Doe boter in een tweede koekenpan en bak de appelpartjes op matig vuur tot ze beetgaar zijn
    • Voeg op het laatst de basterdsuiker toe aan de boter en karamelliseer de appel
    • Blus af met een scheutje water (deglaceren)
    • Giet de aardappels af en prak de spruiten er doorheen, niet te wild want we willen een beetje structuur overhouden
    • Breng op smaak met peper en zout
    • Serveer de bakleverworst met wat stamppot en garneer af met een paar partjes appel. Klaar!
  5. Wijntip
    Wat drinken wij hierbij? Zegt u het maar! Wit kan (Arbois uit de Jura bijvoorbeeld), rosé kan (Pinot Noir uit de Elzas), rood kan (Côtes de Provence)!

Keywords: lever, orgaanvlees, foie, liver, leber

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!